Najčešća pitanja o anđelima

Pokušajmo pitanjima i odgovorima zaokružiti neke od osnovnih poveznica vezanih za svijet anđela i njihov položaj u odnosu na čovjeka pojedinca i zajednice:

  Kada su stvoreni anđeli i što riječ anđeo uopće znači?

Riječ anđeo nam dolazi od grčke riječi “aggelos” koja bi prevedeno značila poslanik, netko tko nosi vijest ili glas. U Bibliji se spominju kao androgena bića koja prenose poruke Stvoritelja. Njihov postanak vežemo za Božije stvaranje Svijeta.

Tko su zapravo anđeli?

Anđeli su bestjelesna androgena bića (bez spola) koja su obdarena ljubavlju, milošću i razumom a upravljiva svojom slobodnom voljom.

Koja bi bila osnovna razlika između anđela i arhanđela?

Anđeli su prvenstveno zaštitnici ljudi i naši anđeli čuvari u odnosu na Arhanđele koji stoje pred prijestoljem Stvoritelja te spremno i sa radošću izvršavaju njegove naredbe (više o razlikama pogledajte pod linkom Svijet anđela).

Koja je uloga anđela čuvara i od čega on čovjeka štiti?

Budući je čovjek po svojoj prirodi znatiželjan, samim time je previše otvoren te kroz to i ranjiv. Stoga, čovjeka treba zaštiti da ostane uravnotežen. Upravo radi toga, anđeli su tu da bi nas štitili i čuvali ali pri tome poštivajući našu slobodnu volju. Anđeo čuvar je pomagač u misiji zbližavanja čovjeka i Stvoritelja sa zadatkom zadržavanja čovjeka na putu istine i ljubavi prema sebi samome kao i ljudima oko sebe.

Da li svatko od nas ima svoga anđela čuvara?

Bez ikakve sumnje odgovor je – da, ima i taj anđeo je uvijek otvoren za kontakt i pomoć. Naravno, trebate ga samo pozvati i obratiti mu se. S druge pak strane, mračni, tamni i zli entiteti nemaju svoga anđela čuvara. Oni su praznine koji lutaju Svijetom bez cilja i koji su manipulirani zlom.

Da li svi anđeli imaju krila i zašto?

Njihova krila predstavljaju energetske vibracije na određenim frekvencijama. Budući svi anđeoski redovi nisu na istim frekvencijama, boje njihovih krila se također razlikuju. Njihovo snažno vibriranje promatraču ostavlja dojam kao da se krila pomiču.

Da li je poznato koliko ima anđela?

Pojedina svjedočanstva kazuju kako je nemoguće znati njihov točan broj. No činjenica je kako su grupirani u legije i kako ih ima u vrlo, vrlo velikom broju.

Na koji način možemo stupiti u kontakt sa anđelom čuvarom i kakva je komunikacija sa njime?

Kako je ranije rečeno, za kontakt sa anđelom morate iskazati svjesnost i pozitivan čin svoje volje. Dovoljno je da ga, nakon vašega meditativnog opuštanja, telepatski pozovete. To možete uraditi na način da mu kažete radi čega mu se obraćate, da ga jednostavno zamolite za pomoć, utjehu, savjet ili pak, samo radi ugodnog društva. Nemojte se ustručavati pozvati ga – vaš anđeo doslovno treperi od nestrpljenja i isijava čistom i nevinom ljubavi očekujući vaš poziv. Uspostavljen kontakt može biti ostvaren na različite načine dok je komunikacija sa njime telepatska ili posredna (snovi, bljeskovi, zamišljanja određenih situacija i sl.). Kao što se iz gore navedenog može zamijetiti, u međusobnom odnosu i relaciji čovjeka prema anđelima postoji svojevrstan paradoks. Naime, anđeli čuvari kao svijetli entiteti izvorne ljubavi i istine, gotovo izgaraju od želje da budu pozvani i kontaktirani kako bi nesebično mogli pružiti svoju pomoć. Na žalost, u isto vrijeme dok čovjek koji istu tu pomoć nužno treba, radi izmijenjene percepcije fokusa bitnog u odnosu na nebitno, taj čin kontakta postavlja u sekundaran položaj ili uopće ne razmišlja o istome.