Get Adobe Flash player

Karmičke predispozicije


Naša je karmička prošlost vidljiva preko više elemenata u horoskopu, ali najvažniji su tzv. mjesečevi čvorovi i retrogradne planete. Prije samog pojašnjenja suštine ranijih inkarnacija, bitno je pojasniti što mjesečevi čvorovi predstavljaju i koja im je funkcija u izradama horoskopa.

Postoje tzv. Sjeverni i Južni čvor koji, sa stajališta astronomije, predstavljaju tek dvije točke u prostoru odnosno mjesto, na kojem Mjesec svojom putanjom oko Zemlje siječe liniju ekliptike tj. liniju nebeskog ekvatora. Spomenute dvije točke uvijek su suprotno jedna od druge.

Južni čvor ('silazni') predstavlja osobine koje smo razvijali tijekom niza života, te simbolizira esenciju naših ranijih inkarnacija. Također predstavlja ono što je na našoj najdubljoj, podsvjesnoj razini preneseno u ovaj život. Južni čvor ukazuje na našu inerciju i područje u kojem smo ušli u jedan statički 'cliche'. Navedene karakteristike su izraženije u prvom dijelu života, budući se svijest drži provjerenih i stereotipnih obrazaca, te u tom smislu Južni čvor pretpostavlja liniju manjeg otpora.

Sjeverni čvor ('uzlazni') predstavlja točku na dijametralno suprotnom kraju Zodijaka te simbolizira način na koji ponovno dolazimo k sebi. Naime, to su osobine koje smo u prošlosti zanemarivali ili izbjegavali. Upravo uslijed spomenutog poremećaja na unutarnjem moralno-psihološkom momentu, nama će stvarnost tijekom života uvijek nuditi ono što je naznačeno Sjevernim čvorom, budući priroda ima tencenciju da sve dovede u balans. U tom smislu pozicija Sjevernog čvora označava točku naše realizacije, koja nas usmjerava prema pravoj misiji u ovome životu. Sjeverni čvor označava konačnu samorealizaciju ili pak ono za što je osoba u karmičkom smislu predodređena.

Navedeno poistovjećivanje nije stvar pojedinačne odluke na svjesnoj razini, već isto predstavlja životne okolnosti oko nas kao subjekta te nas usmjerava prema vlastitim odredištima. Linija koja spaja Južni i Sjeverni čvor može se promatrati kao pravac evolucije svijesti nas kao osoba tijekom niza života, s tim da Južni čvor predstavlja osobine koje je poželjno napustiti, a Sjeverni čemu moramo težiti u smislu promjena i ostvarenja.